Zon

In alle seizoenen hebben we behoefte aan warmte, licht en zon. Zon geeft ons energie en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Teveel zon kan echter zorgen voor verbranding en het verouderingsproces van de huid versnellen. Wat is zonlicht precies? Welke middelen zijn er om je tegen de zon te beschermen? En wat is het verschil tussen deze middelen? Dat lees je in deze blog!

Circa 5% van het zonlicht bestaat uit ultraviolette straling. Er zijn drie soort UV-straling, namelijk UV-A straling, UV-B straling en UV-C straling. UV-A straling is elk uur van de dag met een relatief gelijke intensiteit aanwezig. Van het UV-A licht dringt 20 tot 30% door tot in de lederhuid. Huidverouderingsprocessen die zich hier afspelen (afbraak van collageen en elastine) worden gestimuleerd door het UV-A licht. De stralen kunnen door wolken en glas heen dringen. De stralen zijn minder intens dan UV-B stralen, maar komen wel 30 tot 50 keer vaker voor. De intensiteit van UV-B straling hangt af het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag. UV-B straling dringt door tot de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Teveel UV-B veroorzaakt zonverbranding. UV-C straling wordt volledig door de ozonlaag geabsorbeerd en bereikt ons niet.

In zonbeschermingsproducten worden filters toegevoegd om bescherming te bieden. Er zijn twee typen zonnebrandfilters die bescherming bieden, namelijk een mineraal/fysisch filter of een niet-mineraal/chemisch filter. Het voordeel van een fysische filter is dat deze veilig is en geschikt is voor gevoelige huiden. Ze leggen een laagje op de huid en weerkaatsen het licht terug. Een nadeel is dat dit filter een witte of zilveren glans achterlaat. Het voordeel van een chemisch filter is dat deze goed uitsmeert. Ze trekken in de huid en absorberen hier UV-straling. Een nadeel is dat een chemisch filter kan leiden tot huidirritatie en allergische reacties.

Dan bestaat er ook nog de bekende term ‘SPF’ die veelvuldig op zonbeschermingsproducten te vinden is. Maar wat betekend dit nou precies? SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft de mate van bescherming tegen UV-B straling aan.

SPF   4 blokkeert 75% van de UV-B straling
SPF 15 blokkeert 94% van de UV-B straling
SPF 30 blokkeert 97% van de UV-B straling
SPF 50 blokkeert 98% van de UV-B straling

SPF zegt dus niets over de bescherming tegen UV-A straling, terwijl dit de straling is die iedere dag aanwezig is en het huidverouderingsproces versnelt. Wij huidspecialisten raden u dan ook zeker aan om dagelijks een dagcrème met UV-A bescherming te gebruiken en tijdens de echt zonnige dagen een zonnebrandcrème met zowel UV-A als UV-B bescherming. Voor bescherming van pigmentaandoeningen raden wij u aan een zonneproduct met minerale filter te verkiezen boven een zonneproduct met een chemisch filter.

Bij huidinstituut Body Line bieden wij diverse producten aan, waarmee u zich kunt beschermen tegen de zon. Van verzorgende dagcrèmes tot zonnebrandcrème. De huidspecialisten van Body Line staan graag voor u klaar om u te adviseren over welk zonneproduct geschikt is voor uw huidtype en wensen.

Hieronder volgt een kort overzicht van de producten:

Chemische filter

Ingredient

Bescherming

UV Defense

Hydraterende
gezichtsverzorging met UV-bescherming

Ethyl hexyl
methoxycinnamate

UV-A

UV-B SPF 30

Sunscreen spray

Hydraterende
lichaamsverzorging met UV-bescherming

Ethyl hexyl
methoxycinnamate

UV-A

UV-B SPF 30

Décleor crème

Hydraterende
gezicht- en lichaamsverzorging met UV-bescherming en pigmentopwekkers

Octocrylene

UV-A

UV-B SPF 15/30/50

Décleor olie

Hydraterende
lichaamsverzorging met UV-bescherming en pigmentopwekkers

Octocrylene

UV-A

UV-B SPF 30

Collageen optima lotion

Luchtige,
hydraterende dagverzorging

 

Ethylhexyl Methoxycinamate
/ Octinoxaat (UV-B bescherming)

UV-B 15

Hydro lift fluid

Luchtige,
hydraterende dagverzorging

 

Ethylhexyl Methoxycinamate
/ Octinoxaat (UV-B bescherming spf 15)

UV-B 15

Minerale filter

 

 

Cover cream

Sunblock met
teint en 100% dekking tegen UV-licht

Titanium dioxide

UV-B SPF 100

2B sunblock

Sunblock met
of zonder teint

Titanium dioxide

UV-A (vit A,C,E)

UV-B SPF 30

Minerale foundation

Poederfoundation
met name geschikt voor acne, eczeem, psoriasis en rosacea

Zinkoxide

UV-A

UV-B

Collageen optima lotion

Luchtige,
hydraterende dagverzorging

Titaniumdioxide (UV-A
bescherming)

UV-A

 

 

 

 

Mocht u over dit onderwerp meer willen weten, dan ligt er in de ontvangstruimte een inkijkexemplaar van De Nederlandse Cosmetica Vereniging met 100 vragen en antwoorden over zon en anti-zonnebrandproducten.

Zonnige groeten,
Het team van Body Line